Solurile nisipoase ale sudului și lubenița de Dăbuleni

An de an, în ”patria lubenițelor”, după cum mai este cunoscută localitatea Dăbuleni, situată în sud-vestul României (jud. Dolj), localnicii reușesc să realizeze o cultură impresionantă de pepeni verzi (lubeniță), care reprezintă una dintre sursele principale de venit ale comunității. Dăbulenii sau bostangiii, cum li se spune celor aproape 12.000 de locuitori de aici, investesc timp și pasiune în acest tip de agricultură, bucurându-se de solurile nisipoase ale zonei care favorizează astfel de culturi de pepene, alături de viță-de-vie, de exemplu.

De altfel, această cultură este dovada că lucrul cu mâinile și ustensilele, păstrat prin tradiție, poate crea valoare de durată pentru o comunitate. Astfel, lubenița din Dăbuleni este deja consacrată atât pe piețele mari românești, atrăgând cu precădere clienți din Satu Mare, Târgu Mureș, Oradea, Cluj etc., cât și în magazinele de profil sau pe piețele din afara țării precum Ungaria, Cehia sau Polonia. Pământurile Dăbuleniului sunt pline de roade mari și verzi, dar și galbene, cu soiuri mai timpurii – cum ar fi Lady, Sorento, Romanţa, Crizby, Top Gun – cu miez fraged, dulce şi aromat, cât şi cu soiuri care se dezvoltă mai târziu: o creaţie a Staţiunii de cercetare-dezvoltare Dăbuleni – Dulce de Dăbuleni şi Oltenia. Dacă în aprilie începe plantarea, primăvara fiind momentul prielnic pentru începerea pregătirilor terenului, finalul de iunie marchează recoltele timpurii, iar iulie este luna bună de cules pentru soiurile târzii.

Trudă, pasiune, credință, migală – acestea sunt lucrurile care îi definesc pe ”dăbuleni”. Ei au încredere că oamenii încă știu și își doresc să mănânce sănătos și să se bucure de roadele naturii, în forma lor ”meșteșugită”.

Mestesuguri adunate: