Satul Meșteșugarilor

Proiect derulat de Asociația Moara de hârtie, Comana, Giurgiu

Asociația Moara de hârtie a fost înființată în 2012 cu scopul de a reînvia și promova ocupații și meșteșuguri pe cale de dispariție, precum manufacturarea hârtiei, legătoria de carte și tiparul manual, ca și pentru a ajuta comunitatea din Comana și a contribui la creșterea calității vieții locuitorilor comunei. Asociația a început prin a confecționa și a oferi produse din hârtie manuală și tipărituri realizate manual, dar și servicii precum cursuri și ateliere în domeniul manufacturării hârtiei. După un an și jumătate de activitate, membrii asociației au decis să inițieze o afacere prin care să ofere oportunități de angajare tinerilor din comunitate. Au valorificat cantitatea semnificativă de hârtie reciclabilă pe care asociația o deținea (provenită în mare parte din donații din București) și care nu putea fi folosită la realizarea de hârtie manuală – pentru a produce brichete din hârtie și resturi vegetale.

În 2015, activitatea antreprenorială a trecut la un alt nivel: asociația a început proiectul Satul meșteșugurilor, prin care înființează 7 ateliere de meșteșuguri: un atelier de realizare de conserve si procesare de plante aromatice și medicinale, unul de țesut, cusut și brodat, un atelier de olărit, un al patrulea de fierărie, un atelier de prelucrare a lemnului, unul pentru împletituri din papură și stuf și al șaptelea, o moară tradițională pe piatră și brutărie. Toate atelierele vor fi grupate în același loc, în Comana, vor fi utilizate în comodat de către meșteri populari și vor realiza producție cu vânzare, dar vor fi deschise și vizitării și vor oferi cursuri practice de meșteșuguri. Acestea vor folosi ca și combustibil brichete din hârtie și resturi vegetale realizate de către asociație. Fiecare dintre aceste ateliere ar putea fi finațat prin măsura 6 din PNDR.

Investiţii realizate:

  • Pentru producția de brichete: A fost contractat un expert care a construit un hidropulper, vane de tablă zincată, forme pentru brichete și un uscător solar. Au fost achiziționate echipamente: tocător de resturi vegetale, motoferăstrău, tăietor de iarbă, malaxor, presă hidraulică, desfăcător de capse, compresor, umidometru, echipamente de protecția muncii. Au fost efectuate analize de laborator pentru testarea brichetelor.
  • Pentru satul meșteșugurilor: Principalele cheltuieli constă în: construcția și dotarea celor 7 ateliere, achiziția de echipamente, formarea personalului și promovare.

Rezultate:

  • A fost realizată și dată în folosință o linie de producție de brichete din hârtie și resturi vegetale, cu producție ciclică (sunt produse vara, folosind un uscător solar și sunt utilizate mai ales iarna pentru încălzire);
  • Au fost produse și testate mai multe prototipuri de brichete și ales modelul cel mai eficient din punct de vedere caloric/producție;
  • Toate brichetele produse în ciclul anterior (vara anului 2014) au fost deja utilizate (arse), cu excepția câtorva mostre păstrate. În luna iunie 2015 vor începe din nou producția.
  • A fost realizată proiectarea satului meșteșugurilor, iar atelierele sunt în faza de obținere a autorizațiilor de construcție, urmând să fie ridicate începând cu vara anului 2015.

Buget: Brichete hârtie și biomasă:11.361 lei; Satul meșteșugurilor: 219.000 euro.

Surse de finanțare: Proiectul Brichete din hârtie și biomasă fost finanțat de către Fundația PACT prin programul de finanțare PACT pentru COMUNITATE, cusuma de10.000 lei și co-finanțat în proporție de 10% de către aplicant. Proiectul Satul meșteșugurilor este finanțat prin programul Innovation Norway cu suma de 197.000 euro și co-finanțat în proporție de 10% de către aplicant (acesta este un program de finanțare adresat firmelor, prin care s-au deschis însă și linii pe care sunt eligibile ONG-urile cu activitate economică care realizează proiecte comunitare).

Ce se întâmplă cu veniturile: Veniturile asociației sunt folosite în 3 direcții: 1) susținerea de ateliere gratuite pentru copiii și adulții din comunitate și pentru alte organizații care nu își permit costul, în special pentru copii (de ex. organizații care lucrează cu copii bolnavi de cancer, copii cu tulburări din spectrul autist etc.); 2) susținerea altor proiecte ale asociației, în special pentru co-finanțarea proiectelor implementate; 3) reinvestirea în dezvoltarea atelierului, îmbunătățiri și achiziția de noi echipamente.

Mestesuguri adunate: