Pâinea cu maia, o tradiție în Țara Hețegului

Cunoscută pentru numeroasele monumente arheologice și arhitecturale, fosilele și dinozaurii descoperiți în această zonă, Țara Hațegului, aflată în sud-vestul Transilvaniei, este nu doar una dintre cele mai bogate regiuni din țară, ci și un adevărat ținut istoric.

Teritoriul se mândrește cu monumente impresionante, pecum cetăți și curți cneziale, biserici din perioada medievală, cât și cu Cetatea regală a Hațegului, turnul care a avut un important rol militar în Evul Mediu.

Pe acest meleag trăiesc aproape  30.000 de locuitori,  întins de altfel pe 10 comune, printre care Sarmizegetusa, Sălașu de Sus și Pui, unde se ține cel mai important târg tradițional,  alături de orașul Hațeg.

Obiceiurile care scot la lumină frumusețea ținutului sunt muzica speficică zonei, “Hațegana”, și bucătăria tradițională care include virșli, cârnăciori pincați preparați din carne de oaie sau de capră și care își au originea în Sălașu de Sus, dar mai ales pâinea fragedă făcută la vatră.

Meșteșugul pâinii tradiționale are în componență un element esențial, anume maiaua. Această maia este un aluat natural pregătit din două ingrediente simple, apă și făină. Procesul preparării acestuia, însă, este unul dificil și necesită multă răbdare.

Ingredientele folosite trebuie să fie naturale și făcute “în casă”. E bine ca făina să fie integrală și măcinată la rece.  Se amestecă cu apa, până se formează un aluat moale. Acesta trebuie lăsat în bucătărie pentru mai multe zile.

Aluatul va continua să fermenteze, de aceea jumătate din cantitate trebuie aruncată zilnic și înlocuită cu apă și făină timp de cinci zile. Procesul continuă până ce volumul aluatului crește. Avantajul acestei rețete este că maiaua preparată poate ajunge pentru tot restul vieții. Toți acești pași trebuie repetați o dată la trei-patru zile.

Aluatul gata pregătit va fi frământat, apoi preparat la cuptor, pentru a coace o pâine proaspătă, sănătoasă și bună.

Pâinea cu maia din Țara Hațegului este una dintre frumoasele tradiții care dau viață locului, printre obiceiurile și meșteșugurile oamenilor simpli și truditori.

Mestesuguri adunate: