Obiecte din paie și rogojină – o tradiție transmisă din generație în generație

Valea Nirajului se întinde “pe o vale binecuvântată de Dumnezeu”, cea a râului Niraj, în partea estică a județului Mureș, unde oamenii țin foarte mult la obiceiuri și la meșteșugurile transmise din generație în generație.

Sătenii din această zonă practică dansuri tradiționale, organizează festivaluri de muzică, se preocupă cu sculptatul în lemn și prelucrează diferite obiecte pe care le vopsesc ulterior.

Coșurile din nuiele din satul Roteni

Pe lângă toate aceste activități din zonă, sătenii din satul Roteni lucrează coșuri din nuiele, învelișuri de scaun, pălării de paie după o tradiție transmisă din generație în generație.

De asemenea, în satul Sâmbriaș, comuna Hodoșa, sunt foarte întâlnite activitățile de confecţionare a unor obiecte din paie şi rogojină, în special a pălăriilor de paie. Toate aceste activități reprezintă o sursă de venit complementară pentru majoritatea familiilor, dar și manifestări ale pasiunii pentru realizarea unor lucruri frumoase și durabile prin propriile lor mâini.

Aceste meșteșuguri reprezintă domeniul cel mai expresiv al culturii tradiționale. Prin ele, au fost de-a lungul timpului valorificate bogățiile cadrului natural în care se găsesc aceste comunități, și anume papura, rogojina, paiele sau lemnul.

Să ne bucurăm de aceste creații pentru că sunt o adevărată bogăţie a patrimoniului cultural local.

Mestesuguri adunate: