Lemnul și meșterii din Spanțov

Mai există doar 5 meșteri în vârstă care prelucrează lemn de plop sau de salcie în Spanțov. În plus, comunitatea se confruntă cu un grad ridicat de sărăcie, lipsa oportunităților economice și abandon școlar crescut în rândul tinerilor.

Pentru a găsi soluții pentru probleme cu care se confruntă comuna lor, Estera Anghel, Cristina Costea și Emilia Ion au înființat în 2010 Asociația Împreună pentru Viitor, cu sprijinul Fundației PACT.

Au realizat un portofoliu al tradițiilor locale și au căutat, împreună cu membrii comunității, o idee prin care să le valorifice,  și, în același timp, să le ridice nivelul de trai. Așa s-a născut afacerea socială Meșterii din Spanțov.

O echipă de șase oameni, cinci meșteri, sute de linguri, scăunele, copăi, platouri de lemn , o afacere socială.

Meşteşugul e foarte important. Trebuie să ai o relaţie cu materialele, să le cunoşti, la fel şi cu uneltele. Nu ar trebui să pierdem din vedere aceste elemente. Lucrurile simple, făcute de mână, au o energie aparte în viaţa contemporană.

Sunt nişte activităţi pe care nu le mai vezi, nu le mai exersezi. Dacă nu sunt transmise noilor generaţii, sunt uitate.

„Această afacere îi ajută să mențină vie o tradiție din străbuni care să le aducă și noi venituri în comunitate. Ne dorim ca această întreprindere socială să fie nu numai o oportunitate nouă pentru oamenii din comunitate, ci și o modalitate de a-i aduce împreună, ” declară Irina Pop, Manager de proiect în cadrul Fundației PACT.

Proiectul Meșterii din Spanțov este finanțat de Petrom prin programul Țara lui Andrei și este susținut de Fundația PACT.

Mestesuguri adunate: