Făcăeni și mobilierul din răchită

Făcăeni este o comună din județul Ialomița, cu aproximativ 5000 de locuitori, majoritatea cu îndeletniciri agricole.

Dintre aceștia, patru oameni cu inițiativă au dorit să facă activități diverse pentru copiii din comunitate care își petreceau timpul ori în fața calculatorului, ori nesupravegheați pe stradă fără să aibă o anumită îndeletnicire.

Inclinația și iubirea pentru tradiții, i-a dus la pasul următor. În cadrul unei  inițiative PACT – Identitate, Tradiție, Bunăstare locală – domnul învătător Ștefan Popa și Nea Petrică Oprea au mobilizat și alți membri din comunitate și împreună au inventariat tradițiile locale.

De la tradițiile locale până la construirea unui atelier meşteşugăresc de împletituri de răchită şi papură a fost doar un pas.

Meșterii produc acum obiecte de mobilier şi de folosinţă gospodărească,cât şi obiecte de artizanat:

–          din răchită: tăviţe şi coşuleţe pentru fructe şi pâine, suporturi de flori(florentine), vaze, coşuleţe piaţă, coşuleţe ovale şi panere folosite pentru diferite ocazii, taburete şi mese ornate cu împletituri de răchită, fotolii şi canapele împletite din răchită, butoaie din răchită pentru rufe;

–          din papură: rogojini (diferite tipuri), preşuri, ştergători;

–          din răchită şi papură: coşuri pentru cules fructe.

Mestesuguri adunate:
În perioada mai 2014 – octombrie 2015, dezvoltarea rețelei RuralNet este susținută prin proiectul “RuralNet - rețeaua pentru dezvoltare comunitară” implementat de Fundația PACT, Centrul de Asistență Rurală și Fundația Civitas pentru Societatea Civilă – Filiala Cluj.

Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro); Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org. Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului.