După datină mă port

Proiect derulat de Asociaţia Datini-Educaţie-Cultură – Găujani, Giurgiu

Cornelia Enache locuiește în Găujani și crede că puterea de a mișca lucrurile stă în mâinile noastre. Astfel, în 2010, Cornelia împreună cu Vasile Pop, Carmen Gărăgău și Georgiana Bârnac au decis că trebuie să miște ceva în comunitatea în care trăiesc. Mai întâi, au înființat un grup de inițiativă comunitară, cu sprijin de la Fundația PACT prin programul fundației de dezvoltare de organizații comunitare în mediul rural și mic urban din sudul României. Primul lor proiect comunitar, finanțat tot de către Fundația PACT, a urmărit asfaltarea terenului din curtea școlii.

Prima noastră reușită a fost construcția unui teren de sport în aer liber pentru ca cei mici să se poată bucura în siguranță de diferite activităţi sportive, educative și culturale. Pentru că am avut un proiect concret pe care l-am scris noi și am fost un grup hotărât, am primit susținere și sponsorizări de la agenți economici, autoritățile locale.

În timp, au evoluat de la un grup de inițiativă la o organizație cu 35 de membri. Pentru că și-au dorit să dezvolte comunitatea, să ajute persoanele defavorizate din sat și să creeze locuri de muncă în Găujani, pasul următor a fost înființarea unui atelier de croitorie în comunitate.

Asociația și-a propus prin proiectul “După datină mă port” să califice 14 femei și fete din localitate în meseria de confectioner textile și să producă, în primă fază, cămăși școlare stilizate cu motive populare locale, iar apoi alte produse bazate tot pe specificul local (fețe de masă, șervețele, ii brodate manual, semne de carte).

Investiţii realizate / activități finanțate:

 • Cursuri de calificare pentru 14 persoane;
 • Echipamente (2 mașini de cusut, 1 mașină de călcat);
 • Echipamente IT (laptop, cameră foto-video);
 • Materie primă pentru confecții (pânză, ață, etamină etc.);
 • Costuri pentru evenimente și materiale de promovare;
 • Costuri administrative (consumabile, transport etc.).

Rezultate:

 • 14 femei și fete au fost calificate în meseria de confectioner textile;
 • 3 dintre ele au fost angajate în atelier;
 • un contract mare cu o companie din București pentru realizarea de brățări tricolore promoționale în preajma zilei 1 decembrie 2013;
 • obținerea unui sediu =în comodat, gratuit, din partea unui om de afaceri care care susține inițiativa, deși locuiește la București, având o casă tradițională în comunitate;
 • casa a fost parțial renovată de către membrii asociației și a devenit “Casa Tradițiilor”, un centru care stă la baza dezvoltării viitoare a afacerii.

Buget: 10.000 lei

Surse de finanțare: Proiectul a fost finanțat de către Fundația PACT prin programul de finanțare PACT pentru COMUNITATE și co-finanțat în natură de către aplicant.

Ce se întâmplă cu veniturile: Veniturile vor fi direcționate către nevoi sociale din comunitate: obiecte şcolare pentru copii nevoiaşi, alimente şi medicamente pentru bătrâni, susţinerea elevilor cu rezultate bune pe parcursul liceului, ajutoare de care vor beneficia cei 230 de elevi ai şcolii din Găujani (şi implicit părinţii acestora). De asemenea, asociația are în vedere mai multe investiții pentru dezvoltarea afacerii: masă de croit, dulapuri, triploc etc.

Mestesuguri adunate: