Clopul cu pană de păun din Țara Năsăudului – zestre din vechime

Pe râurile Bistrița și Mureș, în partea de nord-est a Transilvaniei, se-ntinde Țara Năsăudului, o regiune în care se păstrează tradiții și obiceiuri folclorice vechi, cunoscute în întreaga țară, de la șezătoare și jocuri feciorești, la arta meșteșugului și a costumelor populare.

Obiectul vestimentar care definește întreaga comunitate și este specific acestei zone, ce cuprinde sate și orașe precum Corvinești, Bistrița, Satu-Nou sau Batoș,  este clopul cu pană de păun, un element nelipsit din garderoba populară masculină. Clopul este o pălărie țărănească de culoare neagră, căreia i se adaugă un evantai făcut din pene de păun. Penele sunt așezate pe straturi care pot varia de la trei la șapte rânduri.

Istoria podoabei transilvănene începe în Salva, o comună din Bistrița-Năsăud, unde a fost introdus acum un secol, iar cu timpul devenine un element important al culturii ardelenești. Numărul meșterilor care practică arta confecționării clopului cu pană de păun nu este, însă, foarte mare. În prezent, populația din această comună este de aproximativ 2.700 locuitori și continuă să scadă.

Pentru confecționarea unui singur clop sunt necesare două sau trei cozi de păun care se taie primăvara. Cu alte cuvinte, se folosesc între 300 și 500 de pene pentru clopurile care necesită un număr mai mic de straturi. Pentru clopurile cu șapte straturi, însă, se folosesc și 700 de pene. Penetul este lipit cu ceară și aranjat pe staturi, iar în cele din urmă este atașat pălăriei.

Cele trei caracteristici importante pe care le dețin meșterii specializați sunt răbdarea, pasiunea și meticulozitatea, deoarece procesul  prelucrării unui clop poate dura o zi sau două. Întreaga acțiune depinde de câte straturi sunt folosite în crearea acestui obiect vestimentar.

Clopul cu pană de păun este un simbol transilvănean și o componentă vestimentară tradițională cu care sătenii acestei regiuni se mândresc, păstrând astfel valorile și obiceiurile strămoșilor lor.

Sursa foto

Mestesuguri adunate: