Botiza – satul tradițiilor nemuritoare

Situată la poalele munților Tibleșului, în județul Maramureș, comuna Botiza se remarcă prin relieful muntos, izvoare cu apă dulce și peșteri legendare.

În această zonă din nordul României locuiesc 2.700 de oameni, mândri de obiceiurile lor, bisericile din lemn inconfundabile și meșteșugurile specifice atmosferii maramureșene.

Comuna este cunoscută atât prin dezvoltarea agroturismului din ultimii ani, cât și prin arta țesutului. Transmis din generații în generații, acest meșteșug este un simbol etnografic al maramureșenilor.

Țesăturile lucrate cu dragoste și multă atenție de către oameni includ covoare tradiționale, cergi și costume populare.

Covorul din Botiza este un element nelipsit din camerele sătenilor, îmbrăcând în frumusețe și culoare pereții și podelele caselor. Sunt folosite o varietate de motive florale, forme geometrice, culori vibrante și simboluri folclorice. Culorile sunt naturale și se obțin din plante, de cele mai multe ori din frunze și chiar din rădăcini. Inițial, covoarele erau păstrate și folosite ca zestre. În prezent, însă, rolul lor a fost redus la obiect decorativ care păstrează obiceiurile strămoșilor.

Cergile sunt niște țesături groase de lână, folosite în general ca așternuturi pentru pat, însă, asemenea covoarelor, pot avea rol decorativ. Culorile și modele folosite diferă de la o țesătură la alta, astfel că fiecare cergă își spune povestea prin ornamentele cusute.

Costumele populare sunt făcute de croitorii pricopsiți ai comunei. Obiectele populare cele mai cunoscute din această zonă sunt cămașa și fusta pentru femei, iar clopul și vesta pentru bărbați.

Tradiția spune că femeile trebuiau să brodeze cămășile pentru bărbații lor, de aceea erau instruite încă de tinere în arta țesutului și a torsului. Cămășile erau inițial făcute din pânză, apoi din cânepă.  Acest obicei avea loc la începutul toamnei și se termina primăvara, iar în această perioadă, fetele pregăteau două rânduri de cămăși.

Datorită meșteșugurilor specifice Maramureșului, oamenilor veseli și primitori și elementelor folclorice întâlnite mai ales în obiectele vestimentare, comuna Botiza rămâne un centru al tradițiilor care nu se sting niciodată.

Sursa foto

Mestesuguri adunate: